Vrede van Utrecht

Afgelopen week waren er verschillende feestelijke activiteiten in Utrecht vanwege het startschot van de Vrede van Utrecht.
Leestijd 1 minuut — Di 16 april 2013

Op donderdagavond gaf Koningin Beatrix het officiële startsein op het Domplein. Op zaterdag was op het dak van de A2 de publieksopening van de viering van het 300-jarig bestaan van de Vrede van Utrecht en ook in het centrum was er veel te doen. Met al deze activiteiten vieren we dat precies 300 jaar geleden in Utrecht een internationaal vredesverdrag werd getekend dat een keerpunt betekende in de wereldgeschiedenis. Door middel van dialoog en diplomatie maakten de onderhandelaars destijds een einde aan een reeks oorlogen die Europa al twee eeuwen teisterden, meer over de geschiedenis van de vrede vind je hier.

Het belang van dialoog in het bereiken van vrede belichtte Studium Generale tijdens de Vredesdagen in 2010. Op dit symposium On speaking terms gingen verschillende sprekers, waaronder prof. dr. Micha de Winter (Pedagogiek, UU) en dr. Bas van Stokkom (Centrum voor Ethiek, RUN), in op hoe dialoog is in te zetten in conflictsituaties en hoe het als middel conflicten helpt voorkomen. Dit kun je in het avondprogramma terugzien. In het middagprogramma vertelde Colin Craig, één van de ontwikkelaars van de Dialogue for Peaceful Change-methode, hoe dialoog het vredesproces in Noord-Ierland heeft beïnvloed. Bekijk het indringende verhaal van Craig terug.