Kloppend 3D hart

Jaarlijks organiseert het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science een visualisatie-prijsvraag. Eén van de winnaars is het videoproject Alya Red van het Centrum voor Supercomputers.
Leestijd 1 minuut — Ma 4 februari 2013

Aan de hand van een computersimulatie in drie dimensies wordt de elektromechanische werking van het hart uitgelegd. De video die je hier kunt zien, laat de complexe contracties van het hart in detail zien. Het VPRO programma Labyrint toonde afgelopen zondag technologische ontwikkelingen in de operatiekamer, waaronder de nieuwe 3D-apparatuur en onderzocht de keerzijde daarvan.

In de medische wetenschap en geneeskunde gebruikt men steeds vaker beeldvormend onderzoek, dit betekent dat er veel afhangt van de kwaliteit van de beelden zelf, maar ook van de interpretatievaardigheden van de artsen. Prof. dr. ir. Max Viergever ging in 2009 tijdens de eerste lezing van de serie 'Geloof je ogen niet' in op beeldgebruik bij diagnostiek en behandeling van patiënten. Hierin benadrukt hij dat beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld oplichtende vaten in een CT-scan, slechts een weergave is van de werkelijkheid. In feite bestaat het in deze vorm alleen op het beeld, als een soort afgeleide van hoe het er uitziet in het lichaam. Ook legt hij uit dat een natuurgetrouwe weergave van de patiënt, compleet met beweging, niet per sé het beste beeld geeft. In dezelfde lezing gaat Prof. dr. Paul Ziche in op de filosofische implicaties die achter de opvattingen liggen dat medische opnames betrouwbaar, objectief en van hoge kwaliteit zijn. Bekijk de lezing in het geheel hier terug.