Slakkenevolutie

Evolutie, dat is toch iets wat heel lang duurt? Dat valt soms best mee. Uitgerekend slakken blijken razendsnel te evolueren.
Leestijd 1 minuut — Ma 26 november 2012

De tuinslak is de meest voorkomende slak in Nederland en is herkenbaar aan zijn huisje. De slakken die sinds de drooglegging in de IJsselmeerpolders voorkomen, hebben de kleur van hun huisjes in rap tempo aangepast aan hun lokale omgeving. In minder dan 25 generaties, dat is ongeveer tachtig jaar, vond deze evolutie plaats terwijl er voorheen werd gedacht dat die selectie minstens 100 generaties kost, zo blijkt uit onderzoek door het Naturalis Biodiversity Center.

Evolutie waar je bij staat dus. Toch is Darwins boek On the origin of speciesruim 150 jaar na de verschijning nog steeds aanleiding tot controverse. Met name onder creationisten stuiten zijn theorieën op verzet. Zij wenden zich liever tot het Scheppingsverhaal om het ontstaan en veranderen van soorten te verklaren. In de serie 'Na Darwin' sprak prof. dr. Jelle Reumer over de relatie tussen evolutietheorie en verhaal, geloof en spiritualiteit. Meer weten over wat het voor sommigen zo aantrekkelijk maakt om de wereld te verklaren vanuit het geloof, en waarom de evolutietheorie soms huiveringwekkend is? Kijk de lezing van Reumer 'Een prachtige puinhoop' hier terug.