Een ander China

Het zijn roerige tijden op het politieke wereldtoneel, met presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en het Chinese partijcongres waar de partijtop haar nieuwe leden voor de komende 10 jaar kiest.
Leestijd 1 minuut — Ma 12 november 2012

Beide gebeurtenissen worden breed uitgemeten in de media, zij het op een heel andere toon: Terwijl de Volkskrant via een speciale website al het laatste nieuws uit de VS live aan haar lezers bracht, kopte een artikel over de Chinese machtswisseling in dezelfde krant 'Dit is een show, alles is allang besloten' (12-11-2012). Het zijn geen democratische verkiezingen zoals in de VS, maar is dat per sé negatief?

In de reeks 'Ondertussen in China' vertelden vier sprekers over de economische en politieke situatie in het huidige China. Prof. dr. Tom Zwart benadrukte dat er maatschappelijke problemen zijn, maar dat China een eigen cultuur heeft met bijbehorende ideeën. Deze verschillen van de Westerse idealen, maar zijn daarmee niet minder waardevol. Liever dan vanuit een westerse visie te oordelen, valt er veel te zeggen voor een respectvolle benadering en een open vizier. Bekijk de gehele lezing hier terug.