C.S.I. Friesland

In de nacht van 1 mei 1999 werd de 16-jarige Marianne Vaatstra dood gevonden in een weiland. De moord werd nooit opgelost.
Leestijd 1 minuut — Ma 19 november 2012

In een laatste poging hiertoe riep het OM in Leeuwarden afgelopen september ongeveer 8000 mannen op om wangslijm af te staan in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. Naar aanleiding hiervan is iemand gevonden met een 100% DNA-match, die als verdachte is aangehouden. Dit is de tweede keer deze maand dat door DNA-verwantschapsonderzoek een moord wordt opgelost. Twee verdachten van een dubbele moord in Amsterdam-Noord in 1997 werden gevonden via een familielid van één van hen, waarvan DNA in de DNA-bank voorkwam.

Genetisch materiaal dat na arrestatie wordt afgenomen wordt al geruime tijd opgeslagen, maar tegenwoordig wordt ook materiaal dat je om medische redenen afstaat opgeslagen. Rondom de zogenaamde biobank spelen nogal wat ethische kwesties. Hierover sprak dr. Annelien van Bredenoord tijdens de lunchlezingenreeks 'Leve het leven'. Zo kan je je afvragen: als de druk om misdaden op te lossen toeneemt, zal een rechter dan toestemming geven om materiaal uit de biobank te onderzoeken? Bekijk de hele lezing hier terug.