Wetenschap die de wereld veranderde

De gepopulariseerde vorm van wetenschap kan een enorme impact hebben.
Leestijd 2 minuten — Vr 31 augustus 2012

Wetenschap wordt pas toegankelijk voor het grote publiek als er een vertaalslag is gemaakt: van complexe hypotheses en berekeningen, droge onderzoeksgegevens en conclusies vol disclaimers naar een enthousiasmerend, inzichtvol en vlotgeschreven artikel of boek. Pas dan komt het publiek in beweging en wordt het in vervoering gebracht door wat academici in laboratoriums, de natuur of tussen de boeken uitspoken.

Populaire wetenschap creëert bewustzijn en draagvlak. In het allerbeste geval kan het zelfs verandering in beleid tot gevolg hebben of de visie van de mens op zichzelf veranderen. Een paar voor de hand liggende voorbeelden hiervan: Charles Darwins On the origin of species,Stephen Hawkings A brief history of time,Oliver Sacks The man who mistook his wife for a hat en Douglas Hofstadters Gödel, Escher, Bach: an eternal golden braid. Darwin herdefinieerde wat de mens is, door een nieuw inzicht in onze afkomst. Hawkings boek over kosmologie heeft een ongekend bereik gehad: hij verkocht negen miljoen exemplaren in veertig verschillende talen. Het boek van Oliver Sacks gaf ons inzicht in geestesziekten en riep vragen op over de werking van onze psyche. En in Hofstadters boek kan men lezen hoe mooi wetenschap en kunst kunnen samensmelten. Uiteraard is dit een lijst die makkelijk uitgebreid kan worden.

Top 25
Het populair wetenschappelijke magazine NewScientist maakte met behulp van een panel van bekende schrijvers en wetenschappers een shortlist van 25 populair-wetenschappelijke boeken die een grote impact op de wereld hebben gemaakt. Lezers kunnen stemmen welk boek volgens hun op één moet komen. Is het een van bovengenoemde boeken of toch een andere, misschien iets minder bekende titel als Guns, germs and steelvan Jared Diamond, Phantoms in the brainvan V.S. Ramachandran en Sandra Blakeslee of The ambidextrous universe van Martin Gardner? Bekijk de lijst op NewScientist. Welk boek zou jij op één zetten? En ook een interessante vraag: zijn er nog boeken die je mist?