Neutrino's toch niet sneller dan licht

Het was groot nieuws: neutrino's met een snelheid hoger dan die van het licht waren waargenomen door de ultra-geavanceerde meetapparatuur van het CERN.
Leestijd 1 minuut — Ma 27 februari 2012

Einstein onttroond en tijdreizen mogelijk? De speculaties overtroffen de sciencefiction ruimschoots. Nu blijkt dat een fout in die meetapparatuur wellicht heeft gezorgd voor het uitzonderlijke resultaat. Is alles dan werkelijk toe te schrijven aan een slecht aangesloten kabel tussen een GPS-eenheid en een computer? Hoe kan zoiets gebeuren? Het goede nieuws is dat de neutrino's ook zonder die bijzondere eigenschap interessant genoeg zijn. Prof. dr. Frank Verbunt vertelt in zijn lezing over De invloed van de zon en maan op de aarde hoe neutrino's met enorme hoeveelheden tegelijk voortdurend in beweging zijn, gestopt door niets of niemand. Letterlijk, want elke seconde razen zestig miljard neutrino's door elke vierkante centimeter op aarde heen, dus ook door je eigen lichaam. In de reeks Iets nieuws onder de zon scheiden wetenschappers de science van de fiction. Zo hoor je bijvoorbeeld ook waarom tijdreizen onmogelijk is, ook als neutrino's sneller dan het licht zouden gaan en wordt de vraag behandeld of er buitenaardse wezens leven in de uithoeken van het heelal. Het antwoord is verrassend - en levert genoeg stof om over na te denken tot de volgende metingen van het CERN.