58 zonden

Een lijstje van begane zonden bijhouden is iets voor godvrezenden. Raad eens op wiens lijstje de volgende zonden staan:
Leestijd 1 minuut — Di 14 februari 2012

- een muizenval maken op zondag;
- een naald in John Keys' hoed stoppen om hem te prikken op zondag;
- vader, moeder en hun huis dreigen te verbranden;
- de dood wensen voor mezelf;
- anderen doodwensen;

etc. Enig idee? Nee? Nog een tip: een van de zonden is op zijn lijstje is het eten van een appel op zondag. Het is geen theoloog, filosoof of schrijver...

Het gaat hier om de zonden van Isaac Newton. Hij was weliswaar een geniaal man en een van de invloedrijkste wetenschappers tot nu toe, dolgelukkig was hij niet. Zijn zonden baarden hem zorgen en hij had last van depressies en woedeaanvallen. Het lijstje met zonden hield Newton nauwkeurig bij. Het zijn er 58 in totaal, begaan in de korte periode voordat hij het lijstje opstelde in 1662.

Het is een uniek inzicht in het persoonlijke leven van de grote wetenschapper dat te vinden is in de handgeschreven notitieboeken van Newton. De University of Cambridge heeft hier een aantal van gedigitaliseerd en online gezet. Je kunt de notitieboeken hier bekijken.

In de notities is ook te zien dat Isaac Newton er als alchemist wild op los speculeerde. Prof. dr. Floris Cohen vertelde in de serie Kennis voor de toekomst over de twee kanten van Newton. Hoe valt de speculerende alchemist in Newton te rijmen met de briljante, gedisciplineerde wiskundige? Bekijk de lezing over Newtons leven en werk nog eens voor een beeld van dit genie. Of lees het nieuwsblog over Newton: icoon van de wetenschap en laatste der magiërs.