De biografie
Waarom lezen we graag zulke dikke pillen over het leven van bekende en minder bekende personen, waarin alle details zijn nageplozen en van het leven een afgerond verhaal is gemaakt? Is het uit sensatiezucht, omdat we alles willen weten, liefst tot aan schandalen toe? Of zoeken we een rolmodel, dat laat zien hoe een uitzonderlijk figuur een bijzonder en toch zo gewoon leven leidt? En daarmee ons iets leert over hoe we zelf ons leven leiden?
In de serie De biografie, die Studium Generale samen met SLAU organiseerde in het najaar, kwamen deze vragen aan de orde. De vraag naar wat een rolmodel is, hoe zogenaamde voorbeeldfiguren een sturende invloed in het leven hebben, komt echter steeds weer terug, ook in de wetenschap en filosofie. Wat kunnen jonge wetenschappers leren van illustere voorgangers uit hun vakgebied? In de serie Kennis voor de toekomst, ter gelegenheid van het universitaire lustrum, vertellen Utrechtse hoogleraren het verhaal van de 'genieën' Newton, Darwin, Florence Nightingale en Freud. Verhalen over zulke grootheden werken als een spiegel bij het nadenken over je eigen ambities.
Dat is ook wat prof. Joep Dohmen en prof. Maarten van Buuren in de reeks Levenskunst lieten zien. Door het werk en het levensverhaal van grote schrijvers en filosofen nauwkeurig te bestuderen, ontdek je een wereld van mogelijkheden. Hoe ga je met die vrijheid om? En met de beperkingen die ook inherent zijn aan het leven? Denkers als Montaigne, Nietzsche en Sartre hebben daar een antwoord op geformuleerd en Van Buuren en Dohmen hebben op hun beurt dat antwoord vertaald naar een opvatting over levenskunst. Op 11 april presenteren zij het boek dat hieruit is voortgekomen bij de jaarlijkse Kunst- en wetenschapslezing.