De rechtbank als bedrijf

‘Dit jaar gaat de rechtbank verlies maken, dat is nu al duidelijk’, aldus Frits Bakker, president van de rechtbank in Den Haag.
Leestijd 1 minuut — Wo 15 september 2010
Het gezag van de toga

Dat vertelde hij afgelopen maandag in het programma Nieuwsuur. Volgens Bakker begint de rechtbank steeds meer op een bedrijf te lijken en dit is een negatieve ontwikkeling. Door de tijdsdruk waar rechters mee te maken hebben komt de nauwkeurigheid die het publiek (terecht) eist in het geding. Tijd om dossiers zorgvuldig door te nemen is er niet. Er mogen ook niet teveel zaken blijven liggen. Hier komt nog eens bij dat de uitstroom van de babyboomgeneratie tot een tekort aan rechters kan leiden in de toekomst. Wat betekent dit voor het gezag van de rechterlijke macht op de lange termijn?

Donderdag 23 september zal Studium Generale zich verdiepen in de problemen en moeilijkheden die de rechterlijke macht tegenkomt. Zijn ze onoverkomelijk? Kom ook naar het symposium 'De nacht van Descartes: Het gezag van de toga' en discussieer mee!