Hoe dom is kunstmatige intelligentie?
Geloof je het zelf?De nieuwe chatbot ChatGPT schrijft in een handomdraai teksten die verbazingwekkend authentiek lijken. Een ode aan de grondwet, een rap in de stijl van Donald Trump, iedereen kan in een handomdraai een tekst laten schrijven die niet alleen grammaticaal correct is maar ook stilistisch moeilijk te evenaren. Sommigen vinden deze nieuwste ontwikkeling in AI een beetje eng, anderen zien het als revolutionair.
Hoe maakt ChatGPT al die miraculeuze teksten? Heeft deze chatbot een soort ingebouwd gevoel voor moraliteit, omdat hij je soms op de vingers tikt als je iets illegaals probeert te vragen? Is ChatGPT een gevaar voor ons onderwijs en zelfs onze democratie, zoals critici beweren? Logicus prof. Jan Broersen (UU) legt uit welke gevaren er in ChatGPT schuilen en hoe we als mensen om moeten gaan met deze nieuwe technologie.
In samenwerking met de faculteiten Sociale Wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen (UU).
Spreker
Over deze serie
Geloof je het zelf?
Als maatschappij vertrouwen we graag op wetenschappelijk bewijs. Maar is dat altijd het juiste kompas om op te varen? Wetenschappers over wat we kunnen leren van niet-wetenschappelijke kennis.