De fysicus: je bent (meer dan) sterrenstof

22
nov
2021

De fysicus: je bent (meer dan) sterrenstof

De mens ontleed
Fysicus prof. Stefan Vandoren reduceert de mens tot diens kleinste deeltjes. Ontstaat er in de som van je atomen nog iets extra's?

Atomen zijn de kleinste deeltjes in je lichaam, maar groots is hun geschiedenis. Lang voordat zij samen jou vormden, maakten ze namelijk onderdeel uit van sterren, straling en de aarde. Ook zijn zij groots in hun terrein, want overal in ons reusachtige universum vormen atomen de substantie van sterrenstelsels en planeten. Door ze te leren kennen, leer je waar je van bent gemaakt. Wat weten we precies van deze atomen? En wat gebeurt er als ze met triljoenen samen een systeem vormen zoals het menselijk lichaam?

Fysicus prof. Stefan Vandoren (UU) neemt je mee in zijn beleving van de mens, die geïnspireerd is door de huidige natuurkundige ideeën over deeltjes, natuurkrachten en systemen. Hij vertelt over de unieke reis van sterrenstof naar levend wezen, over de bizarre wiskundelogica die ons mensen verbind met het universum, en over de grote raadsels die nog niet helemaal verklaren kunnen waarom de verzameling atomen in een menselijk lichaam iets geheel anders voortbrengt dan die in een stoel. Is de mens uiteindelijk te vangen in een natuurkundeformule? En schuilt er nog wel schoonheid in de beredenerende blik van een fysicus?

I.s.m. strategisch thema Life Sciences.

Let op! Reservering is voor dit event niet (meer) nodig. Wel moet je een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) kunnen laten zien. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid.nl. Het coronatoegangsbewijs kun je laten zien met de CoronaCheck-app of op papier.

Spreker

Datum & tijd
Maandag 22 november 2021 (20:00-21:30)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De mens ontleed

Wetenschappers uit uiteenlopende disciplines delen in deze serie hun beeld van de mens. Wat zie je als je door hun ogen kijkt?