Data, democratie en duurzaamheid

10
mrt
2020

Data, democratie en duurzaamheid

Pompen of verzuipen
Volgens digitale utopisten is Big Data de sleutel tot duurzamere steden. Maar het moet wel democratisch blijven, vindt prof. Albert Meijer. Hoe doe je dat?

Er ligt een dikke laag data over de stad. Via camera’s, sensoren en de informatie die we via onze telefoons delen, weten overheden en bedrijven steeds meer over hoe het er in de stad aan toegaat. Volgens digitale utopisten biedt die groeiende datahoop een ultieme kans om de samenleving te verduurzamen. Want wat we weten, kunnen we ook controleren en beïnvloeden. Denk aan het in kaart brengen en sturen van mensenstromen en verkeer. Of het meten van hoge concentraties fijnstof in wijken. Dat klinkt allemaal mooi, maar het roept ook vragen op. Van wie is de verzamelde data eigenlijk? Van Google, de overheid, of onszelf? Hoe zorg je ervoor dat technologische innovatie van en voor alle burgers wordt, en niet alleen de happy few? Hoogleraar Publieke Innovatie prof. Albert Meijer (UU) onderzoekt hoe we de stad duurzamer maken, zonder democratische principes uit het oog te verliezen.

Deze serie is georganiseerd in samenwerking met de hub Transforming Infrastructures for Sustainable Cities. 

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 10 maart 2020 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Pompen of verzuipen

Oude vertrouwde infrastructuren moeten drastisch op de schop om onze manier van leven duurzaam te maken. Hoe gaan we dat doen?