Op de snijtafel: de neus en de mond

2
sep
2019

Op de snijtafel: de neus en de mond

Zintuigen ontleed
Anatoom prof. Ronald Bleys legt de neus en mond op de snijtafel. Prof. Monique Smeets vertelt hoe geur onbewust ons gedrag en emoties stuurt.

Geur lijkt misschien minder belangrijk dan zicht of gehoor, maar de impact ervan op onze emoties en gedrag is groot. Uit onderzoek blijkt dat een foto van een zwembad minder jeugdherinneringen oproept dan de geur van chloor en patat. En als je ruikvermogen is verdwenen, wordt een dinertje, maar ook seks een stuk minder leuk. Hoe werkt dit? In de wetenschap was de neus altijd een ondergeschoven kindje, maar de kennis erover groeit gestaag. Zo blijkt dat de menselijke neus helemaal niet onderdoet voor de 'topneuzen' uit het dierenrijk. Wij kunnen met honderden receptoren veel meer verschillende geuren oppikken en onderscheiden dan lang werd gedacht.

Tijdens een bijzondere duo-presentatie in de snijzaal van het Anatomiegebouw geeft anatoom prof. Ronald Bleys (UMC Utrecht) een tour langs de neus en bijbehorende hersenstructuren. Psycholoog prof. dr. Monique Smeets (UU) vertelt over de bewuste en onbewuste invloed van geur op onze emoties en gedrag. Kies je bijvoorbeeld je partner op basis van de feromonen die die persoon met zich meedraagt? En wat kan je te weten komen over iemand op basis van lichaamsgeur?

VIDEO: Wegens een technisch mankement is er helaas geen opname beschikbaar.

Speciaal

** UPDATE **

Het diner is volgeboekt maar de lezing is zoals gebruikelijk zonder reservering toegankelijk. Wees er wel snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen (#200) en first come, first serve. Het gebouw is vanaf 19.00 uur geopend voor een kop koffie of thee voorafgaand aan de lezing! De lezing start om 20.00 uur.

**

Je kunt voorafgaand aan de lezing ook dineren in het Anatomiegebouw. De chef stemt het menu af op het thema van de lezing! 3-gangendiner à 26,50 p.p. (excl. drankjes).

Schema is als volgt:

  • 18.00 uur inloop
  • 18.30 uur start diner
  • 20.00 uur start lezing

Reserveer nu je tafel voor 4 personen of reserveer voor jezelf en neem plaats aan een van de netwerktafels. Beperkt aantal plekken beschikbaar, alleen op basis van reservering. Mail naar info@anatomiegebouw.nl om je plekje te bemachtigen.  

Sprekers

Datum & tijd
Maandag 2 september 2019 (20:00-21:30)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Zintuigen ontleed

Anatoom prof. Ronald Bleys legt samen met wetenschappers onze zintuigen op de snijtafel. Hoe nemen we de wereld om ons heen waar?