Contact

Studium Generale Universiteit Utrecht stelt prikkelende vragen en zet aan tot denken. Dat doen we door wetenschap aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen te koppelen in discussies, lezingen, talkshows en artikelen. Eens per jaar proberen we je nog actiever te betrekken bij wetenschap, door middel van een online challenge gekoppeld aan actueel wetenschappelijk onderzoek.

Dit jaar doen we dat met de Boost je bewustzijn-challenge. Aan de hand van testjes en opdrachten brengen we onderzoekers en deelnemers met elkaar in contact, met één doel: beter begrijpen welk effect zintuigen hebben op ons gevoel en gedrag. De Boost je bewustzijn-challenge organiseren we in samenwerking met Back to better en de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

In 2022 onderzochten we met de Ken jezelf-challenge of meer zelfkennis ons mentale welzijn helpt te versterken. Hoe ben jij geworden wie je bent? Kun je je welzijn verbeteren met sport, mindfulness of door de natuur in te gaan? En hoe geef jij zin aan jouw leven?

In 2021 deden we dat met de Groene Challenge. Dertig dagen lang gaven we duiding bij klimaatvraagstukken en lieten we deelnemers reflecteren op hun eigen standpunten en gedrag.

In 2020 kon je meedoen aan de Weerchallenge waarin weerman en meteoroloog Peter Kuipers Munneke je opriep naar buiten te gaan, weerverschijnselen te spotten en foto's of vragen in te sturen. En het 'regende' reacties. We ontvingen bijna 1000 foto's en er werden ruim 200 vragen gesteld, over wolkensoorten, regenbogen, mist, halo's en nog veel meer!

In 2019 organiseerden we de Food challenge, waarin je met behulp van wetenschappelijke testjes je eigen eetgedrag kon onderzoeken. Hoeveel voedingskeuzes maak je op een dag? Door je voedselomgeving met andere ogen te bekijken en bewuster te proeven leerde je meer over je eetgedrag.

Contact

Wil je meer weten over de huidige of eerdere challenges van Studium Generale? Of heb je een goed idee voor een nieuwe challenge? Mail dan naar info[at]sg.uu.nl (waarbij je [at] vervangt door @).

Vormgeving en techniek: Frank-Jan van Lunteren