Opwarmende oceanen: een klimaatramp?

5
mrt
2024

Opwarmende oceanen: een klimaatramp?

Kantelpunten in het klimaat
Waarom de oceanen cruciaal zijn voor ons klimaat. Met oceanograaf prof. Caroline Katsman.

De oceanen lijken koorts te hebben. Aangezien 70% van ons aardoppervlak uit water bestaat, is de impact hiervan niet te overzien. Oceanen zijn namelijk een belangrijke buffer voor de gevolgen van klimaatverandering. Ze nemen CO2 en warmte op en houden daarmee de aarde koel. Maar nooit eerder waren de oppervlaktetemperaturen van de oceanen zo hoog. In combinatie met de toenemende hoeveelheid smeltwater van de ijskappen kan dat ervoor zorgen dat oceaanstromingen drastisch veranderen, met grote gevolgen voor het klimaat. Wordt het daarmee in Europa zo koud als we zagen in de film The day after tomorrow?

Fysisch oceanograaf prof. Caroline Katsman (TU Delft) doet onderzoek naar oceaanstromingen. Staat de oceaan op een kantelpunt? En wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer de oceaan verder opwarmt? En hoe doe je eigenlijk onderzoek naar zo’n enorm gebied als de Atlantische Oceaan?

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 5 maart 2024 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Kantelpunten in het klimaat

Als de opwarming van de aarde doorzet, vrezen wetenschappers voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat en de natuur. Hoe goed hebben we zicht op wat ons te wachten staat? En wat is ervoor nodig om de mens in beweging te krijgen?