Alle fenomenen

Wind- of waterhoos

★★★
Een gelukstreffer

Ook wind- en waterhozen zijn een nazomer- en herfstverschijnsel bij uitstek! Ga voor de grootste kans op waterhozen naar het IJsselmeer of de Waddenzee bij buiig weer met veel wind. Soms zie je een gedeeltelijke windhoos onder uit een wolk steken. Dat noemen we een tuba.

Een windhoos ontstaat doordat het in de bovenlucht hard waait. Net als bij een schoorsteen wordt daardoor lucht omhooggetrokken. Bij het opstijgen van de lucht gaat die draaien. Als een windhoos boven water ontstaan, wordt water opgezogen de slurf in. Zo ontstaat een waterhoos. Het KNMI geeft altijd een waarschuwing af voor waterhozen. Ook bij heftig weer zie je vaak het begin van een windhoos onder een wolk uitsteken, de tuba.

Het kan er heftig aan toe gaan. Het deel van de domkerk in Utrecht dat de toren met de kerk verbond, is in 1674 verwoest door een windhoos. Veertig jaar geleden werden de plaatsen Chaam en Tricht getroffen door voor Nederland zeer zware windhozen. Auto's werden de lucht in geworpen, gebouwen vernield en er vielen zeven doden. Honderden mensen raakten dakloos en tientallen gewond, en dat allemaal in 15 seconden. EenVandaag maakte er een documentaire over.

De Utrechtse hoogleraar Marcel Minnaert schreef 80 jaar geleden al over de natuurkunde achter dit fenomeen.

Lees meer (lemma 172)
2024 © Studium Generale Universiteit Utrecht
Ontwerp/website door collageboys