Over de weg van de weerstand

Over de weg van de weerstand

4 mei-lezing
Middenin een oorlog of crisis zijn keuzes niet zo simpel gemaakt als ze achteraf lijken. Waarom komen sommige mensen wel in verzet en andere niet?

Bij verzet denken we aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is niet zo gek. Met de verhalen over heldhaftige verzetsdaden geven we graag kleur aan ons nationale zelfbeeld. Waarom komen sommigen wel in opstand tegen onderdrukking en anderen niet? Hoe vormt verzet zich in tijden van oorlog en crisis? En kunnen voorbeelden uit WOII ons iets leren over hedendaags verzet? Historicus prof. Ismee Tames (UU & NIOD) over de weg van de weerstand. De avond wordt afgesloten met een optreden van zangeres Sterre Konijn.

Met deze lezing koppelt de Universiteit Utrecht de dodenherdenking aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De lezing is tevens een eerbetoon aan prof. Victor Koningsberger. Hij nam het in de Tweede Wereldoorlog als eerste Nederlandse hoogleraar op voor zijn Joodse collega’s die door de Duitse bezetter van de universiteit werden verbannen.

Woensdag 4 mei 2022 (20:30-21:30)
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream

4 mei-lezing

Elk jaar organiseert Studium Generale de 4 mei-lezing, hierin onderzoeken we wat herdenken tegenwoordig betekent.